Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Vaniljepulver

Vaniljepulver lavet af de mest fantastiske Madagaskar bourbon vaniljestænger.

Vi importerer vaniljestænger direkte fra farmerne på Madagaskar, og laver det mest udsøgte vaniljepulver af stængerne.

Det er den yderst velsmagende bourbon Madagaskar vanilje, der bruges til vaniljepulveret, og når du køber vores pulver, så er det fuldstændig rent, der er intet andet i, end vanilje.

Det er ikke så simpelt at lave det mest smagfulde vaniljepulver, for smagen påvirkes hvis temperaturen bliver tilpas høj. Vi har derfor fokus på dette i vores proces. Til start tørres stængerne ud i en dehydrator på 50 grader. Derefter blendes stænger i en blender, med konstant overvågning af temperaturen. Friktionen i en blender gør at pulveret varmes, og vi ser også temperaturen øges jo længere tid der blendes. I vores produktion kommer temperaturen aldrig over 50 grader, og dermed bibeholdes den fulde lækre smag af vanilje.

Vi har gjort vores ypperste for at skabe det bedste vaniljepulver i Danmark, så test og smag, og se om du synes vi er lykkes.

"Det smager fantastisk i skyr"

"Dit vaniljepulver er markant bedre end det vi plejer at bruge, så vi vil gerne købe dit fremover" - Anerkendt restaurant i København

VaniljepulverVaniljepulver
Vaniljepulver SalgsprisFra 99,00 kr
Bundle: Bourbon vaniljepulver og vaniljestængerBundle: Bourbon vaniljepulver og vaniljestænger
Smagen af vanilje & jul - opskriftsbogSmagen af vanilje & jul - opskriftsbog

Vanilje med hjerte bag

Jeg sælger de bedste vaniljestænger du kan få, for at skabe glæde og gode madoplevelser.

Men vigtigst for mig er at det skaber et økonomisk fundament til at støtte på Madagaskar.

I 2023 blev der givet donationer til en række forskellige formål. Klik her for at læse om donationerne i 2023.

Derfor Madagaskar Vaniljepulver

Vi kan både sælge kvalitet og hjælpe på Madagaskar, fordi vi har boet på Madagaskar. At sælge vaniljestænger og vaniljepulver er derfor en hjertesag for os. Over tre besøg har vi boet samlet 8 måneder på Madagaskar, og kender således kulturen, har relationer og ved hvordan vi skal navigere i et land, der fungerer meget anderledes end Danmark. Lige så smukt landet er, lige så fattigt er det samtidig. Derfor er det vigtigt for os at købe vaniljen af de rette, så det er bønderne og farmerne selv, vi køber vaniljestænger af. Det betyder også at vi ikke har valgt et tilfældig sted hvor det var let at bestille fra. Vi har valgt farme med den højeste kvalitet af vaniljestænger, hvor vi samtidig betaler direkte til dem, der har farmen og alt arbejdet. Vaniljeindustrien på Madagaskar har mange rige mellemmænd, der tjener godt på de små farmere, mens de små farmere og deres personale får langt mindre. Derfor køber vi direkte hos farmerne, så de får alle pengene. Det gavner de fattige i samfundet og de små lokalsamfund.

Så vi siger ikke bare at vi køber lokalt, vi har været på Madagaskar og på farmene og ved præcis hvad og hvem vi køber af. 

Vi nøjes ikke med at sige at vi gerne vil hjælpe på Madagaskar når vi køber vanilje af dem.  Vi har været der, besøgt farmerne og derudover:

Vi donerer 10 kr til Madagaskar for hver 300 kr vaniljestænger vi sælger. 

10 kr giver fx en familie et måltid mad. Donationerne går til hvad vi vurderer vil gavne mest, herunder mad.  Se uddybning nederst på siden.

Vores vaniljepulver

Vores vaniljepulver er af ekstrem høj kvalitet, da det laves af vaniljestænger i høj kvalitet. Niveauet af vanillin (det er aromaen, smagen) er højt, og vi håndterer processen på en måde, der sikrer smagen.

Pulveret er udviklet i samarbejde med konditorer og kokke, med deres input og sparring, for vi VIL levere det bedste og mest lækre vaniljepulver.

Vi er godkendt af fødevarestyrelsen til import af Vanilje fra 3. verdens lande, og selvfølgelig godkendt til at lave og pakke vaniljepulveret.

Sådan støtter vi

Vi donerer 10 kr til Madagaskar for hver 300 kr vaniljestænger vi sælger. 10 kr svarer til et måltid mad til en familie. Vi begrænser os ikke til mad, da der kan være større gavn af andre tiltag, fx vil en brønd give vand til flere familier i lang tid fremover. Så støtten går til projekter og tiltag, som vi vurderer der vil gavne mest. Vi har før prøvet at hjælpe via donationer, og først når man er på stedet kan vi vurdere hvor behovet er størst. 

Køber du vaniljepulver for 99 kr bidrager du dermed til at støtte på Madagaskar. Vi kigger på det samlede salg, og for hver 300 kr giver vi 10 kr. 

Det er enormt vigtigt at pengene ikke går til administration, så derfor sørger vi personligt for at alle pengene går direkte til støtte. Skulle der komme administrative udgifter, så betaler vi selv disse.

Donationen videresendes ikke til en NGO, der udfører arbejdet. Det vil nemlig betyde at der tillægges unødige administrative omkostninger. Til start tager vi selv til Madagaskar og sikrer donationerne når helt ud til de trængte (rejseudgifter dækker vi privat). 

Madagaskar.dk Import er et ApS, har revisorgodkendt regnskab og alle indkøb for donationer er med kvitteringer og kan derfor ses som selvstændig post i regnskabet. 
Vi garanterer at pengene går til Madagaskar og til hårdt trængte. Når vi står der kan det ske at nogle penge går til at støtte på anden vis end køb af mad, og vurderingen foretager vi. I nogle tilfælde kan det at bygge en brønd give langt højere værd (og være mere langsigtet) eller et tag på et "hus" være det rette valg. De bor typisk en helt familie på 4 kvm, og vi oplevede hvordan orkaner kan ødelægge dette fundament for et sted at sove.

Donationer i 2023:

Vi var 2 måneder på Madagaskar i juni og juli 2023, og vi brugte donation fra jeres købe af vanilje på:

Vi har betalt operation af 5 mdr gammel pige. En lille pige på børnehjem med brok i lysken, de havde ikke penge til operationen. Og det ved vi desværre af meget personlig erfaring, så uden en betalt operation kunne der gå mange år før hun blev opereret.

En 12 år gammel dreng havde 1 gang fået opereret sin arm, men skulle genopereres og have skruer ud bl.a. Også denne dreng var på børnehjem. Jeres køb har doneret den opfølgende operation.

Vi donererede til et lille lokalt hospital langt ude på landet. Hospitalet er drevet af en italiensk læge, der via donationer har mulighed for at hjælpe med pleje og medicin til lokalsamfundet. Vi mødte ejeren og oplevede deres store bidrag til samfundet på Madagaskar. 

Jeres køb af vanilje har også bidraget med mad. Vores fokus blev enlige mødre, og 20 mødre og deres børn fik en "pakke" med mad. Pakken indeholdt bl.a. Ris, Olie, mælk, sukker, makaroni pasta, bønner og mere. Generelt basic grundvarer til at overleve på.

Typiske spørgsmål om vaniljepulver

Hvor meget vaniljepulver svarer til en vaniljestang?

Hvis du har en opskrift med 1 vaniljestang, og gerne vil bruge vaniljepulver i stedet, så vil det typisk svare til 3 gram vaniljepulver. Det er ca en teske. Vores vaniljepulver er koncentreret og med meget smag, så smagsmæssigt kan du formentlig få samme smagsoplevelse med en mindre mængde. Når vi udtørrer en stang til at blende til pulver, så bliver slutproduktet mindst 25% lettere, da vi fjerner al fugtindhold. Så en stang på 4 gram vil dermed være 3 gram pulver.

Hvor meget vaniljesukker svarer til en vaniljestang?

En tommelfingerregel for omregning fra en vaniljestang til vaniljesukker er at du skal bruge 2 teskefulde. Så hvis der står i opskriften at du skal bruge 1 vaniljestang, så kan du tilføje 2 teskefulde vaniljesukker i stedet.

Samlet er det dog lidt mindre vanilje, og du får samtidig tilføjet sukker. Så ønsker du ikke at bruge vaniljestænger, men pulver, så skift i stedet til vaniljepulver og brug 1 teske vaniljepulver.

Hvor lang tid kan vaniljepulver holde sig?

Holdbarheden er ret god, du kan fint bruge pulveret i op til 2 år. Og også længere, men det er den dato vi angiver som "mindst holdbar til". Den fyldige smag af vanilje kan aftage lidt over tid, så derfor kan pulveret holde længe, men du kan godt opleve en smagsvariation hvis du sammenligner med frisk vaniljepulver og så 2 år gammelt vaniljepulver.

Hvordan opbevares vaniljepulver?

Vaniljepulveret leveres i en fin bøtte med låg, som er perfekt til opbevaringen. Undgå direkte sol, varme og fugt, så en køkkenskuffe ved stuetemperatur er perfekt.

Er vaniljesukker og vaniljepulver det samme?

Det korte svar er nej! Vi sælger vaniljepulver, der er den rene vare, det eneste indhold er vaniljestænger, der er blendet. Vaniljesukker er et miks af vaniljepulver og sukker. Vaniljesukker er sjældent lige så rent, da der i mange tilfælde er tilsat kemisk fremstillet vaniljearoma (vanillin). Vil du have et rent produkt, så vil vi anbefale at du køber vaniljepulver og selv blander det op med sukker, hvis du ønsker vaniljesukker.

Vaniljesukker kan være praktisk at bruge, da rent pulver kan klumpe lidt.

En fordel ved vaniljepulver er derimod at du kan give maden sødme og smag uden at der tilsættes sukker. Ønsker du at leve uden sukker, er det derfor et fantastisk produkt til at give smag og sødme, uden at du får sukker.

Hvor dyrkes vanilje?

Madagaskar er den største leverandør af vanilje og står for ca 80% af al vanilje i verden. Det er dermed verdens største eksportør af vanilje og vaniljestænger. 

Hvor dyrkes vaniljen på Madagaskar?

Langt størstedelen af vaniljeplantagerne er placeret nordøst på Madagaskar. Området starter så småt omkring Toamasina, og Sambava er centrum for vaniljeproduktionen. Dyrkningen kræver helt specielle forhold ift. varme, fugtighed, sol og skygge, så plantagerne er i høj samlet i det geografiske område, da det har de optimale betingelser for at få en god høst af lækker vanilje. Også på øen Ile Saint Marie dyrkes der vanilje (vi besøgte to farme på denne ø). I mange tilfælde udføres modningsprocessen dog ikke samme sted som planterne er, og den ene farm på Ile Saint Marie fik fx transporteret de grønne bønner til Sambava, hvor modningsprocessen blev igangsat.

Hvad er Vanillin?
Vanillin er et aromastof, der forekommer naturligt i vaniljestænger. Som udgangspunkt siger man at jo mere vanillin, jo bedre en vaniljestang. En god vaniljestang har et vanillin-niveau over 1,8%. Dog er der andet i processen, der også påvirker til den endelige smag.
Da vanillin er et meget anvendt aromastof, så fremstilles det typisk kemisk, for at gøre det billigere når det indgår i andre produkter.

Skal man være fødevaregodkendt for at sælge vaniljestænger og vaniljepulver?

Ja, vaniljestænger er en fødevare, og virksomheden bag Madagaskar.dk, "Madagaskar.dk Import ApS" er derfor godkendt af fødevarestyrelsen.