Få store fede vaniljestænger propfyldt med vaniljekorn og vaniljesmag her på webshoppen. Vores mål er ikke kun at tilbyde de bedste vaniljestænger fra Madagaskar, men samtidig også at støtte mindre og fattige farmere.
Udover at vores vaniljestænger er af fantastisk kvalitet, friske og fyldt med korn og lækker smag, så støtter du også lokalbefolkningen da vi donerer en andel af salget tilbage til de mest fattige.
"Det er med afstand de flotteste stængler jeg nogensinde har set."
"Jeg har købt vaniljestænger hos jer, og jeg er helt paf over kvaliteten. Fede lækre duftende stænger, med flere korn i end jeg nogensinde før har set. Rolls Royce vaniljestænger."
Vanilje med hjerte bag
Jeg sælger de bedste vaniljestænger du kan få, for at skabe glæde og gode madoplevelser.
Men vigtigst for mig er at det skaber et økonomisk fundament til at støtte på Madagaskar.
I 2023 blev der givet donationer til en række forskellige formål. Klik her for at læse om donationerne i 2023.
Derfor Madagaskar Vanilje
Vi kan både sælge kvalitet og hjælpe på Madagaskar, fordi vi har boet på Madagaskar. At sælge vaniljestængerne er derfor en hjertesag for os. Over tre besøg har vi boet samlet 8 måneder på Madagaskar, og kender således kulturen, har relationer og ved hvordan vi skal navigere i et land, der fungerer meget anderledes end Danmark. Lige så smukt landet er, lige så fattigt er det samtidig. Derfor er det vigtigt for os at købe vaniljen af de rette, så det er bønderne og farmerne selv, vi køber vaniljestænger af. Det betyder også at vi ikke har valgt et tilfældig sted hvor det var let at bestille fra. Vi har valgt farme med den højeste kvalitet af vaniljestænger, hvor vi samtidig betaler direkte til dem, der har farmen og alt arbejdet. Vaniljeindustrien på Madagaskar har mange rige mellemmænd, der tjener godt på de små farmere, mens de små farmere og deres personale får langt mindre. Derfor køber vi direkte hos farmerne, så de får alle pengene. Det gavner de fattige i samfundet og de små lokalsamfund.
Så vi siger ikke bare at vi køber lokalt, vi har været på Madagaskar og på farmene og ved præcis hvad og hvem vi køber af.
Vi nøjes ikke med at sige at vi gerne vil hjælpe på Madagaskar når vi køber vanilje af dem. Vi har været der, besøgt farmerne og derudover:
Vi donerer 10 kr til Madagaskar for hver 300 kr vaniljestænger vi sælger.
10 kr giver fx en familie et måltid mad. Donationerne går til hvad vi vurderer vil gavne mest, herunder mad. Se uddybning nederst på siden.
Vores vaniljestænger
Vores vaniljestænger er af ekstrem høj kvalitet. Niveauet af vanillin (det er aromaen, smagen) er højt, og det er friske produkter. Vi har forskellige slags, så du kan finde den du synes allerbedst om. Da vi på Madagaskar sidst fik vi prøver på vaniljestænger fra en række farme, og vi har udvalgt de bedste. Vi har ikke blot selv testet, men også inddraget kokke, konditorer, hobby kokke og generelt folk, der er passionerede omkring at lave den bedste vaniljeis, ris a la mande, panna cotta eller kagecreme.
Vanilje er en større videnskab, der findes mange variationer med smagsnuancer til forskel. Vi har fokuseret på at finde det bedste klassiske vanilje, med den søde og lækre smag, som vi kender fra både vaniljeis og ris a la mande. Vi har derfor følgende vaniljetyper:
Madagaskar Bourbon Gourmet Noir. Virkelig flot og lækker vanilje. Stængerne er store, fede og lækre og langt større end hvad du kan købe i supermarkedet. Vores Noir stænger vejer i gennemsnit 5 gram og spænder fra 3-7 gram pr stang, og vi har mange på omkring 18-20 cm. Fugtprocenter ca typisk 35-38%. Du kan købe både 2 styks (10 gram, 4-6 styks (25 gram) og 10-14 styks (50 gram. Se Gourmet Vaniljestænger her
Black TK vaniljestang. TK er gourmet noir vaniljen, men mere tørret, så fugtprocent er lavere. TK fugtprocent ligger omkring 24-30%, så du oplever ikke helt samme fyldige vaniljestang, men får til gengæld meget for pengene, da du ikke i samme grad betaler for væsken i stangen. Køb Black TK her
Mexican vanilje er en helt unik sort. Vores vaniljestænger er fra Madagascar, men sorten hedder Mexican. Dette er en variation du med garanti ikke har set før. Stængerne er enorme! De er ekstrem lange, store, tykke og vejer ofte 14-16 gram for blot en stang. Smagsmæssigt er der lidt mindre sødme ift Bourbon vaniljen, men smagen er samtidig mild. De enormt store vaniljestænger er fuldstændig proppet med vaniljekorn, så fra ende til anden er det en fuldstændig WOW oplevelse. Køb Mexican vaniljestænger her
Alt vi har er Grade A, den bedste kvalitet.
Så hvilken er bedst? Det er smag og behag, og til hvilket formål. Vores klassiske gourmet har den smag som flest forventer ift. sødme, fx i en ris a la mande. Men ellers kan vi kun anbefale at du prøver de forskellige og finder netop din vaniljestang favorit. Har du specielle ønsker til vanilje eller vaniljesukker, så tag fat i os, så kan vi undersøge mulighederne for at få det hjem.
Fordi vi køber af mindre farme, så kan vi ikke få mange kilo fuldstændig ens stænger, det er et organisk produkt, og vaniljebønner er af forskellige længde og tykkelse. Vi sælger derfor ud fra vægt, så du får samme værdi for prisen hver gang. Er dit behov mindre end en hel stang, så kan du bruge en halv og gemme resten af vaniljestangen i røret igen.
Vi sælger vores vaniljestænger i rør. Det koster os lidt ekstra, men hvis du får vaniljestængerne leveret vakuumpakket, som andre gør, så kan du ikke gemme halve eller hele stænger bagefter. Med vores rør tager du låget af, bruger det du skal og sætter låget på igen.
Vores ene leverandør er en mindre farm, der er drevet af en familie. De producerer ca et ton vanilje om året, hvilket ikke er en stor mængde for en vaniljefarm. De ved alt om vanilje og vaniljestænger, og vi er stolte over at kunne købe direkte fra dem og støtte dem og lokalbefolkningen.
Processen fra grøn bønne til velkendt duftende vaniljestang
En vaniljestang er en større videnskab. Processen fra den grønne vaniljestang plukkes til det er en salgsbar mørk vaniljestang er forskellige fra land til land. På Madagaskar er der en 3-6 måneders proces, hvor modningen foretages. Det er både en lang og fascinerende proces, så vi vil derfor gerne fortælle hvilket arbejde der ligger bag skabelsen af en lækker og fyldig vaniljestang.
Step 1: En orkide befrugtes og bliver til vaniljebønne
Vaniljen er en slyngplante, der har brug for anden beplantning at gro op ad. Vanilje er det anden dyreste krydderi (safran er det dyreste), fordi det er så krævende. I oktober har planten både han og hun orkide blomster, og i blot 1 døgn åbner blomsten sig. Her skal de to blomster manuelt befrugte hinanden, dvs. hver eneste vaniljebønne er fremkommet fordi en person har "parret" de to blomster. Det er et kæmpe arbejde og denne del af processen kræver rigtig meget arbejdskraft.
Step 2: Vaniljestangen plukkes grøn
Vaniljestænger hænger nedad, det kan sammenlignes med bønner på en klatrebønne, og præcis hvornår de plukkes er forskelligt fra farm til farm. På Madagaskar er det dog typisk i juli, men sydøst plukkes bønnerne til tider lidt før, mens der i nogle områder først plukkes helt slut juli eller start august. Den sene plukning skyldes at der er relativt meget regn i juli måned på østkysten (selvom de har regntid i januar, så regner det en del i juli - vi har personligt stået i regnvejr på en vaniljefarm i juli måned...). Med meget regn er tørreprocessen af stængerne ikke helt så let, og derfor venter nogle med at plukke og igangsætte denne proces til den mere tørre august måned.
Første del af modningsprocessen handler om at stoppe vaniljebønnens umiddelbare udvikling og i stedet udløse enzymet, der skaber vanillin. Dette gøres ved at sænke vaniljestangen i varmt vand. De farme vi køber af er ikke kæmpe store og alt gøres derfor ud fra rutine. Vandet koges over bål, og er et sted mellem 40 og 70 grader varmt. De grønne bønner tilføjes vandet og efter nogle minutter mærker de på bønnerne for at vurdere hvornår de er klar til at komme op igen.
Der er også andre metoder til denne del af processen, og en farm vi besøgte placerer i stedet de grønne vaniljebønner i plastikflasker. Disse placeres så i solen fra formiddag til eftermiddag og kondens og varme giver samme effekt som "badet".
Step 3: Vaniljen pakkes ind
Når vaniljen har været i varmt vand, så pakkes de ind. Vaniljestængerne placeres i en sæk, der igen pakkes ind i vattæpper eller uld. De er typisk pakket ind i omkring 48 timer. Hastighed er afgørende – de skal meget hurtigt pakkes ind, for at holde en høj temperatur og fugtighed. Med denne opbevaring bevares damp og varme, der begge er med til at udløse flere enzymer. Enzymerne omdanner stivelse og cellulose til vanillin, så vaniljen får bedst mulig vanillin indhold og smag. Efter denne proces er fugtprocenten i vaniljestangen stadig omkring de 70-80%.
Step 4: Vaniljestangen tørres
Nu starter tørreprocessen, hvor vi for alvor går fra grøn til brun/sort vaniljestang. Fugtprocenten skal nu ned fra de 70-80% til den afsluttende fugtprocent. Black gourmet vanilje har typisk en fugtprocent omkring de 35-38% mens Black TK Vanilje typisk ligger på 28-34%. Den lavere fugtprocent er med til at forhindre mug, og stabiliserer samtidig udviklingen af det organiske produkt. Det er afgørende, når produktet skal sendes til andre lande, heriblandt Danmark og dit køkken.
Vaniljestængerne placeres i det fri og tørres på skift i sol og skygge. Det er en proces der skal håndteres gradvis, de første dage er det ikke meget udenfor, men løbende får stængerne mere og mere lys og sol. Får de for meget sol udtørres de for meget, og så ødelægges vanillinet, der er afgørende for en lækker vaniljestang. Denne proces tager 1-2 måneder, og hver dag flyttes vaniljebønnerne. Bønnerne vurderes ift. fugtighed og sorteres løbende, for at få den rette placering og periode i tørreprocessen. Igen er mange personer involveret, da hver enkelt vaniljestangs modning skal vurderes løbende.
Step 5: Konditionering
I sidste fase for vaniljestængerne sorteres de efter hvordan de er havnet ud, bundes og bindes sammen i bundter. Vaniljebundterne pakkes ind i kasser, der er foret med vokspapir. Dette er med til at sikre den gode aroma og vanillin indholdet.
Processen tager ca 3 måneder fra pluk til færdigt produkt, og der er mange elementer, der er afgørende for at skabe det perfekte produkt. Til tider kan det være en fordel at strække processen lidt mere, men farmerne kan være presset af behovet for at få penge ind hurtigere, da salget typisk har været lukket siden juni måned. Vi håndterer dette ved at betale lidt up front, og give dem ro til at skabe det bedst mulige produkt.
Der er meget manuelt arbejde, og de skal have styr på vaniljestangens temperatur, fugtprocent og størrelse, for at skabe den gode smag. Slutproduktet er et verdensklasse produkt, med så højt vanillinindhold at der kan opstå vanillinkrystaller på ydersiden af vaniljestangen.
Vi er godkendt af fødevarestyrelsen til import af Vanilje fra 3. verdens lande, godkendt til at ompakke vaniljen og sælge og sende den.
Sådan støtter vi
Vi donerer 10 kr til Madagaskar for hver 300 kr vaniljestænger vi sælger. 10 kr svarer til et måltid mad til en familie. Vi begrænser os ikke til mad, da der kan være større gavn af andre tiltag, fx vil en brønd give vand til flere familier i lang tid fremover. Så støtten går til projekter og tiltag, som vi vurderer der vil gavne mest. Vi har før prøvet at hjælpe via donationer, og først når man er på stedet kan vi vurdere hvor behovet er størst.
Køber du vanilje for 75 kr bidrager du dermed til at støtte på Madagaskar. Vi kigger på det samlede salg, og for hver 300 kr giver vi 10 kr.
Det er enormt vigtigt at pengene ikke går til administration, så derfor sørger vi personligt for at alle pengene går direkte til støtte. Skulle der komme administrative udgifter, så betaler vi selv disse.
Donationen videresendes ikke til en NGO, der udfører arbejdet. Det vil nemlig betyde at der tillægges unødige administrative omkostninger. Til start tager vi selv til Madagaskar og sikrer donationerne når helt ud til de trængte (rejseudgifter dækker vi privat).
Madagaskar.dk Import er et ApS, har revisorgodkendt regnskab og alle indkøb for donationer er med kvitteringer og kan derfor ses som selvstændig post i regnskabet.
Vi garanterer at pengene går til Madagaskar og til hårdt trængte. Når vi står der kan det ske at nogle penge går til at støtte på anden vis end køb af mad, og vurderingen foretager vi. I nogle tilfælde kan det at bygge en brønd give langt højere værd (og være mere langsigtet) eller et tag på et "hus" være det rette valg. De bor typisk en helt familie på 4 kvm, og vi oplevede hvordan orkaner kan ødelægge dette fundament for et sted at sove.
Donationer i 2023:
Vi var 2 måneder på Madagaskar i juni og juli 2023, og vi brugte donation fra jeres købe af vanilje på:
Vi har betalt operation af 5 mdr gammel pige. En lille pige på børnehjem med brok i lysken, de havde ikke penge til operationen. Og det ved vi desværre af meget personlig erfaring, så uden en betalt operation kunne der gå mange år før hun blev opereret.
En 12 år gammel dreng havde 1 gang fået opereret sin arm, men skulle genopereres og have skruer ud bl.a. Også denne dreng var på børnehjem. Jeres køb har doneret den opfølgende operation.
Vi donererede til et lille lokalt hospital langt ude på landet. Hospitalet er drevet af en italiensk læge, der via donationer har mulighed for at hjælpe med pleje og medicin til lokalsamfundet. Vi mødte ejeren og oplevede deres store bidrag til samfundet på Madagaskar.
Jeres køb af vanilje har også bidraget med mad. Vores fokus blev enlige mødre, og 20 mødre og deres børn fik en "pakke" med mad. Pakken indeholdt bl.a. Ris, Olie, mælk, sukker, makaroni pasta, bønner og mere. Generelt basic grundvarer til at overleve på.
Typiske spørgsmål om vanilje og vaniljestænger
Hvordan opbevarer man bedst vaniljestænger?
Den rette måde at opbevare en vaniljestang er afgørende for at bevare den friske vaniljestang, duft og smag og samtidig at undgå at der går mug i vaniljen.
Vores produkter er ikke så tørre som mange andre vaniljestænger du har oplevet, og for at bevare dette unikke produkt kræver det ekstra opmærksomhed omkring opbevaringen.
Det bedste er at opbevare vaniljestænger i en lufttæt beholder. Det kan både være i et lufttæt rør eller vakuumpakket.
Ved opbevaring i lufttæt emballage anbefaler vi at vaniljestangen tages ud og tørres en anelse hver anden måned. Det fjerner evt. overskydende fugt, der kan være med til at skabe mug. Tørringsprocessen kan gøres ved at placere vaniljestangen på køkkenbordet i 2-4 timer.
Det er også muligt at opbevare vaniljestænger i fryseren, men det kan have en påvirkning på smagsoplevelsen og hvor kraftigt vaniljen smager, da det påvirker det organiske produkt en vaniljestang er. Frysning kan dog bidrage til lang holdbarhed, så har du en rest der først skal bruges om lang tid kan det være den bedste måde at holde vaniljestangen så frisk som muligt.
Du kan også placere vaniljestængerne i det fri, men i det danske klima betyder det at den hurtigt tørres meget ud og du vil opleve en stor ændring i produktet. Vælger du at tørre vaniljestangen vil vægten falde da fugtprocenten går ned, og vaniljestangen mister en del af af sin væske. Vaniljestænger fra Madagaskar er af ekstrem høj kvalitet, men på grund af processen de er udviklet, så vil det betyde at de bliver knastørre efter 2-3 dage i det fri. Dvs. hvis du placerer dem på køkkenbordet i 3 dage, så forvent en tør vaniljestang, som let knækker. Så vores klare anbefaling er at bevare dem i de rør, vi fremsender vaniljen i.
Uanset hvilken metode du vælger, så er det vigtigt at den opbevares mørkt og ikke for varmt, da sollys og høj varme også kan påvirke processen ift udviklingen af mug.
Hvor dyrkes vanilje?
Madagaskar er den største leverandør af vanilje og står for ca 80% af al vanilje i verden. Det er dermed verdens største eksportør af vanilje og vaniljestænger.
Hvor dyrkes vaniljen på Madagaskar?
Langt størstedelen af vaniljeplantagerne er placeret nordøst på Madagaskar. Området starter så småt omkring Toamasina, og Sambava er centrum for vaniljeproduktionen. Dyrkningen kræver helt specielle forhold ift. varme, fugtighed, sol og skygge, så plantagerne er i høj samlet i det geografiske område, da det har de optimale betingelser for at få en god høst af lækker vanilje. Også på øen Ile Saint Marie dyrkes der vanilje (vi besøgte to farme på denne ø). I mange tilfælde udføres modningsprocessen dog ikke samme sted som planterne er, og den ene farm på Ile Saint Marie fik fx transporteret de grønne bønner til Sambava, hvor modningsprocessen blev igangsat.
Hvad er Vanillin?
Vanillin er et aromastof, der forekommer naturligt i vaniljestænger. Jo mere vanillin, jo bedre en vaniljestang. En god vaniljestang har et vanillinniveau over 1,8%.
Da vanillin er et meget anvendt aromastof, så fremstilles det typisk kemisk, for at gøre det billigere når det indgår i andre produkter.
Det hvide på min vaniljestang, er det mug?
Hvis du oplever hvide mærker på vaniljestangen, så er det ikke sikkert det er mug. Vaniljestangen kan udvinde vanillinkrystaller på ydersiden af stangen. Det er dog ikke så ofte det er vanillin man ser, da det kræver ret specielle omstændigheder, bla. skal vaniljen være opbevaret i trækasser og have stabile temperaturer i ca 6 måneder. Men det sker, og har stangen hvide udtræk af vanillin, så er det kun et tegn på et produkt af enorm høj kvalitet.
Der er dog også en mulighed for at der opstår mug, hvis procenten af fugt er for høj. Skulle du have modtaget et produkt du er i tvivl om er i orden, så kan du til enhver tid skrive mail til jacob@madagaskar.dk,
Hvor mange vaniljestænger får man ud af en kvadratmeter med vaniljeplanter?
Udover det kæmpe manuelle arbejde i hele processen, så kræver det også noget plads at dyrke vaniljebønner. Der er typisk en plante pr kvadratmeter, så 200 kvm vil fx give 200 planter. Ud af de planter giver måske 2 ud af 3 planter bønner.
En plante der giver bønner, giver ca 5 kg grønne bønner. Det er en god høst, men efter processen er denne mængde helt nede på 1 kg vaniljestænger som vi kender dem. Så 200 kvm, giver mellem 150 og 200 kg vanilje. Samme mængde planter kræver 15 personer til at hjælpe med plukning, processen og befrugtning af blomsten.
Skal man være fødevaregodkendt for at sælge vaniljestænger?
Ja, vaniljestænger er en fødevare, og virksomheden bag Madagaskar.dk, "Madagaskar.dk Import" ser derfor godkendt af fødevarestyrelsen.
Den rette måde at opbevare en vaniljestang er afgørende for at bevare den friske vaniljestang, duft og smag og samtidig at undgå at der går mug i vaniljen. Vores produkter er ikke så tørre som mange andre vaniljestænger du har oplevet, og for at bevare dette unikke produkt kræver det ekstra opmærksomhed omkring opbevaringen.
Det bedste er at opbevare vaniljestænger i en lufttæt beholder. Det kan både være i et lufttæt rør eller vacuumpakket. Ved opbevaring i lufttæt emballage anbefaler vi at vaniljestangen tages ud og tørres en anelse hver anden måned. Det fjerner evt. overskydende fugt, der kan være med til at skabe mug. Tørringsprocessen kan gøres ved at placere vaniljestangen på køkkenbordet i 2-4 timer.
Det er også muligt at opbevare vaniljestænger i fryser eller køleskab, men det kan have en påvirkning på smagen, da det påvirker det organiske produkt en vaniljestang er. Du kan også placere vaniljestængerne i det fri, men i det danske klima betyder det at den hurtigt tørres meget ud og du vil opleve en stor ændring i produktet. Vælger du at tørre vaniljestangen vil vægten falde da fugtprocenten går ned, og vaniljestangen mister en del af af sin væske. Uanset hvilken metode du vælger, så er det vigtigt at den opbevares mørkt og ikke for varmt, det sollys og høj varme også kan påvirke processen ift udviklingen af mug.