Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Vaniljekrans opskrift fra min mormor

Vaniljekrans opskrift fra min mormor
Vanilje

Vaniljekrans opskrift fra min mormor

Julebagning er både traditioner, familiehygge og ekstremt lækre julekager. Den formentlig mest spiste julekage i Danmark er den klassiske vaniljekrans! Med få ingredienser får du en smagseksplosion, der smelter på tungen og giver dig alt det gode ved vanilje. Sødme og fantastisk smag.

Vaniljekranse før og efter bagning

Her på Madagaskar.dk har vi naturligvis den helt rette vanilje til vaniljekranse, så alle der smager bliver imponeret. 

Opskriften på vaniljekranse er simpel, få ingredienser og tager ikke lang tid at lave. Arbejdet med at lave kransene kan gøres på flere måder, og det er for alvor her hvor børn og barnlige sjæle kan involveres - børnene elsker at være med, og kan selvfølgelig forme dejen og kagen som de har lyst til. Som barn har jeg været med til at bage mange vaniljekranse og nu er det tradition at jeg bager med mine børn. Billedet viser i øvrigt min datters fingre (ja de er brune - mine børn er adopteret fra Madagaskar).

Så hermed den hemmelige opskrift på vaniljekranse fra min familie. Denne mængde giver ca 60 vaniljekranse.

Vaniljekrans opskrift fra generationer tilbage

Ingredienserne til en portion vaniljekranse:

  • 350 gram hvedemel
  • 250 gram smør
  • 225 gram sukker
  • 60 gram mandler
  • 1 Madagaskar Gourmet Noir Vaniljestang (Sælges her på sitet)

Læs alle trin før du igangsætter, bl.a. fordi du skal lave massen mindst nogle timer før du skal bruge den.

Vaniljekrans opskrift ingredienser

Trin 1:

Mandlerne smuttes og blendes. De skal blendes så fint at stykkerne ikke sidder fast i kødhakkemaskinen når dejen skal ud. 

Trin 2:

Åben din vaniljestang på langs og skrab kornene ud. Bland kornene i lidt af sukkeret, så vaniljen fordeles godt.

Trin 3:

Bland alle ingredienser sammen. Smør skal være stuetemperatur for at du kan arbejde med det. Afvent evt. med lidt af melet, for at se om alt skal bruges eller om massen bliver for tør at arbejde med.

Trin 4: 

Sæt massen på køl Lav dej-massen nogle timer inden brug, så den kan få tid på køl. Du kan også fint lave den aftenen før der skal laves kranse, den skal blot have lidt op i temperatur før brug - ellers knækker de udrullede kranse meget let. Uden en tur på køl vil massen være lige rigeligt klistret at arbejde med.

Trin 5:

Så skal der laves kranse. Brug en kødhakker med kageplade indsats, eller en vaniljekrans maskine. Dejen er ikke god til sprøjtepose, fordi den er lavet til at give de bedste og flotteste vaniljekranse. Skal du lave vaniljekranse med sprøjtepose kræver det mindre mel og slutresultatet bliver flade kranse.

På kødhakker: Rul lange striber af dej ud, fx på et skærebræt. Skær stykker af ca 8 cm, og fold dejen til en krans. Sæt enderne sammen.

Trin 6:

Når pladen er fuld bager du kagerne på 160 grader på varmluft. Bages i 10-12 minutter, indtil de er lys brune. 

Trin 7: 

Nu kommer den virkelig svære del. Nyd dine nybagte vaniljekranse, uden at spise dem alle. De smager virkelig godt. Smagen af vanilje eksploderer i munden, vaniljekransen har den perfekte konsistens, sprød og blød samtidig. Så nyd, men gem lidt til andre. 

 

Kommentarer til opskriften:

Nogle bruger mandelmel i stedet. At bruge rigtige blendede mandler er klart med til at øge kvaliteten og forbedre smagen.

I nogle opskrifter indgår æg. Det kan nok bidrage hvis du vil forme dem med sprøjtepose, men kør denne opskrift uden, det er bestemt ikke nødvendigt.

Et tip til mere sprøde vaniljekranse

En husmor gav et godt tip til opskriften, som jeg med glæde bringer videre: Prøv at udskifte 25-50 gram hvedemel med kartoffelmel. Det giver en mere sprød vaniljekrans.

Få glæde af din vaniljestang uden korn

Når opskriften kun inkluderer korn, som du har skrabet ud af din vaniljestang, så står du med en rimelig tom vaniljestang. En umiddelbar tanke er at smide den ud, men det vil være synd. Vaniljesmagen er ikke kun i kornene, vanillin er smagsaromaen, og den sidder rundt om kornene og dermed også i stangen efter skrab.

Et par forslag til brug af vaniljestang efter skrab af vaniljekorn:

  • Tør vaniljestangen (fx i dehydrator) og blend den. Så har du lækkert vaniljepulver. Du kan godt prøve at blende uden at tørre først, men det er ikke lige så let at få meget fint pulver ud af det.
  • Kog stangen med næste gang du laver risengrød. Også selvom det ikke skal laves til ris a la mande, så får grøden et strejf af sødme, uden at få tilført sukker
  • Du kan også med fordel koge vaniljestangen med frugt, for at afgive mest mulig smag. Det kan både være æbler, blommer, til syltetøj med grønne tomater eller tilmed i mango. 

Hvor mange kalorier er der i en vaniljekrans?

Nogle gange er mængden af kalorier et forkert sted at fokusere. En vaniljekrans er ikke kæmpe stor, men smagsoplevelsen er til gengæld helt fantastisk. Så holder du dig til 1-2 af de lækre julekager ad gangen, så kan du få meget nydelse for de kalorier du indtager.

Kan man udskifte vaniljestangen med vaniljepulver?

Av av. Altså. Well. Hvis du gerne vil have småkagerne for dig selv, så er det selvfølgelig en mulighed. Efter en enkelt vil ingen andre spise dine smagsløse kager og vupti, du får dem alle. Men hvis du vil imponere og glæde, så kræver det naturligvis en ordentlig vanilje, der får englene til at synge. Og med vores Gourmet Noir vanilje, så er det ikke få engle, men et stort kor, der giver den fuld hammer.

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Alle kommentarer er modereres, før de bliver offentliggjort.

Read more

Opskrift: Panna cotta med æbler og hasselnøddecrunch
Panna Cotta

Opskrift: Panna cotta med æbler og hasselnøddecrunch

Her på sitet har du mulighed for at købe noget af det bedste Madagaskar gourmet vaniljestænger du kan finde i Danmark. De er af ekstrem høj kvalitet og vi har sat prisen lavt så flere kan opleve hv...

Læs mere